Трайчо Трайков в Своге: Президентът трябва да е независим, а не продължение на някоя партия

„Президентът е изведен от трите власти като отделна институция, за да им служи като коректив. Когато има правителствена криза – назначава служебно правителство; когато законите не са справедливи – има право на вето. Правомощията на президента не са никак малки – ако бяха малки, Първанов нямаше да иска трети мандат. Именно защото не са малки, Конституцията предвижда пряк мажоритарен избори затова президентът трябва да бъде независима фигура, а не продължение на някоя партия“. Това каза на среща в Своге кандидатът за президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Ако беше така, в Конституцията щеше да пише, че най-голямата партия си назначава президент или ако имаше само церемониални функции, можеше да го избира парламентът, но в България не е така, допълни той.

Според Трайков, за да се случи промяната трябва да има критична маса от хора, които искат това. „Спомням си през 94-та как националният отбор по футбол, след години на неуспехи, се събраха 20 човека, от които 7-8 много добри, и направиха нещо голямо. Ако пренесем аналогията в политиката, това означава в едно правителството да има поне един министър-председател и 5-6 добри министри. В Народното събрание са необходими поне 120 депутати. В президентската институция е достатъчен един човек. Това означава, че ако спечелим, печелим 100% от критичната маса – толкова е голям залогът. Затова и съпротивата е толкова голяма това да не се случи“, каза Трайков.

„ГЕРБ вече не се наричат дясноцентриска партия, а „народна партия”. А зад нея ние виждаме само връщане към миналото, още повече, че то е много нелицеприятно за България“, каза още кандидатът за президент Трайчо Трайков и посочи, че за него патриотизмът е най-голямата тема. Това, че дясното оставя патриотизма на някакви маргинали е грешка, смята Трайков. „Националните си цели и националния идеал можем да постигнем само чрез хората, като които искаме да бъдем, а не чрез враговете ни“, каза Трайков и допълни, че това е неговият отговор на всички, които твърдят, че трябва да сме балансьор или буфер. „Не сме балансьор или посредник, ние сме Запада, ние сме Европа. Единственият въпрос пред нас е как ще спечелим уважението на съюзниците си и те ще припознаят нашите интереси като техни. Това вече ще ни даде възможност да бъдем равнопоставени с тези страни“, подчерта Трайков.

„Днес, когато границите в обединена Европа паднаха, можем да пътуваме навсякъде, да виждаме близките си по интернет, да си купуваме евтини самолетни билети, няма визи и бюрокрация. Като една нация, независимо дали сме в България или чужбина, имаме еднаква споделена отговорност за бъдещето си. За да могат българите в чужбина, заедно с нас тук, да носят отговорността за бъдещето на България, държавата трябва да осигури тази възможност. Най-бързият и ефективен начин еелектронното гласуване. Когато и тези 2 млн. българи в чужбина имат възможност да носят своята отговорност за България, тогава страната ни няма да бъде оставена на тези, които искат да я ограбят с еврофондовете, с обществените поръчки, съдиите и прокурорите, които искат недоволните да си заминат,а тук да останат само слабо образовани, бедни, отчаяни и лесно манипулируеми хора.Ако стана президент, няма да позволя това да стане“, категоричен бе Трайчо Трайков.