Трайчо Трайков: Ако съм на балотаж, няма да се наложи да избираме по-малкото зло

Надявам се на българските граждани да не им се наложи да избират по-малкото зло. Със сигурност това няма да се случи, ако нашата кандидат-президентска двойка стигне до балотаж. Това заяви в Дупница кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който бе на посещение в града за среща с граждани и симпатизанти. „Гражданското общество на Дупница доста рано би камбаната за това, че има проблем с градове, които се превръщат във феодални владения. Сега вашите феодали са избягали и се надявам, че няма други на тяхно място“, каза Трайков.

По думите му основният проблем, който хората от всички краища на България изтъкват, е липсата на справедливост. „Функцията на президента не е на балансьор и въжеиграч, а на върховен коректив на несправедливостта, в която живеем. Правовият ред е „пречиствателната станция“ за всички недъзи в България“, каза Трайков и посочи сред тях престъпността, борбата с картелите, търговията с влияние, контрабандата, политическите монополи. Според него ролята на президента не се изчерпва само с назначението на тримата големи в съдебната власт и подписа за назначението на главния прокурор.

„Президентската квота в различни органи е само продължение на личната му позиция, но държавният глава може ясно да осветява и да предизвиква дискусия по най-наболелите за демокрацията ни проблеми. Формалното членство в НАТО и Европейския съюз не топли никого, ако ние сами не превърнем държавата си в цивилизовано място, в което искаме да се върнат или останат децата ни“, категоричен бе Трайков.

„За каква финансова сигурност можем да говорим“, попита той в отговор на въпрос за печално известната Дупнишка популярна каса. „БНБ е проверявала касата и не е констатирала нарушения. Същите данни даваше и за КТБ, а всички знаем какъв беше резултатът. Това е нагледен пример, че когато държавата и нейните регулаторни органи отсъстват, страдат гражданите“, категоричен бе Трайков.

„За да има справедливост, трябва да се спазва върховенството на закона така, че да е еднакъв за всички. Трябва да се направи реформа в съдебната система, но и в прокуратурата. Свикнали сме да мислим, че едно телевизионна предаване е последната инстанция, която може да реши някакъв проблем. Представете си какво може да направи президентът, ако е човек с морален авторитет и твърд характер“, подчерта още Трайчо Трайков и заяви, че ще използва този авторитет на държавния глава в сфери, които формално надхвърлят конституционните му правомощия, но ще са в помощ на хората.