Открито писмо до г-жа Цецка Цачева и избирателите на Трайчо Трайков

Скъпи приятели,

Като човек, спечелил Вашето доверие със заявката за отговорност и честност в политиката, смятам за коректно към Вас да не остана безучастен в момент, в който се решава избора на държавен глава на България. Виждаме какво става по света и то не е чудесно. Повече от ясно е, че г-н Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до г-жа Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро.

Ето защо, смятам за важно да попитам кандидата за президент г-жа Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Г-жо Цачева, бихте ли подкрепили следните позиции:

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?
2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество.
3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други).
4. Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт.
5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт.
6. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права – например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?
7. Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?
8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната.
9. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

По всяка от тези теми мнението на Президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе, България би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми.

Трайчо Трайков

One thought on “Открито писмо до г-жа Цецка Цачева и избирателите на Трайчо Трайков

 1. Стефания Караджова says:

  ЩЕ БЪДЕМ ГОСТИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА,
  РУСНАКЪТ СЪС ВОЙНАТА СИ ХИБРИДНА ПРОДЪЛЖАВА,
  И ВСИЧКИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ,
  ВСИЧКИ БЕЗ ЕДИН ТЕ РУСКИ СА АГЕНТИ!
  ЕДИНСТВЕН ТРАЙЧО ТРАЙКОВ, КОЙТО БЕ СЪС НОМЕР СЕДЕМ,НЕ Е ОТ ТАЗИ КЛИКА,
  И АКО БЕШЕ РЕКЪЛ БОГ, ЩЕШЕ ДА ВОДИ
  ПРОЕВРОПЕЙСКА ПОЛИТИКА……….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *